Mässan redan i gång? Nej, men full fart inför höstens mässa

Det är full fart på både försäljning och planering av årets mässa som körs som planerat 27-29 augusti. Nu det även klart med datum för 2021, 26-28 augusti.

– Att Norrbotniabanan ser ut att tidigareläggas är ännu ett tecken på att Norrland nu blir ännu viktigare för många utställare. Mässan är snart helt full, säger Anne-Lene Andersson, huvudsäljare för mässan.

För den som passerar Load Up Norths mässområde i Umeå kan under en millisekund undra om mässan redan smygstartat, men det är bara bygget av den nya multiarenan som startat. Det är ThorenGruppen bygger en arena som rymmer fullstor fotbollshall, en ändamålsenlig eventarena för innebandy samt deras nya huvudkontor.

– Bygget är bara ett av många exempel på att det är full fart på byggandet i Norrland, säger Anne-Lene Andersson.

Hon berättar att de flesta redan vet att Load Up North är den enda entreprenadmässan i sitt slag norr om Stockholm där det skapas kostnadseffektiva möten mellan säljare och inköpare.

– Det här är en mötesplats för branschen, framtida investeringar och rekryteringar i en av landets just nu hetaste tillväxtregioner. Mångmiljardinvesteringar har skapat och kommer att ge ett stort behov av nya maskiner och mer personal, säger hon.

Ytterligare ett bevis för det är att Regeringen tidigarelagt byggstarten av Norrbotniabanans sträcka mellan Dåva, norr om Umeå och Skellefteå med ett år. Det gör att byggstarten nu är planerad till 2023-2025. 

– Det miljardinvesteras i nya fabriker och i Markbygdens vindkraftpark, en av Europas största landbaserade parker i Europa. Dessutom byggs nya bostadsområden och vägar, städer flyttas och det görs många andra infrastruktursatsningar. Att det också byggs en batterifabrik i Skellefteå har väl inte undgått någon. Då förstår säkert många att det finns en enorm investeringskraft i Norrland många år framåt, säger Anne-Lene Andersson.

Nolias VD, Jonas Dahlberg, pekar på att kustremsan mellan Umeå och Luleå, om man räknar två mil från kusten, är den tredje mest tätbefolkade regionen utanför storstäderna efter Stockholms län och Skåne, men lika tätbefolkat som Västra Götalandsregionen.

– Det är också här, efter kusten, vi på Nolia har vår huvudsakliga verksamhet. Men vårt fokus är såklart hela Norrland. Vi har som affärsmål att stärka näringsliv och samhälle genom att erbjuda attraktiva och hållbara mötesplatser, säger Nolias VD.