Lyckad satsning på skog

Förra årets mässa blev en lyckad satsning på att bredda Load Up North med skog. Den ledde bland annat till att naturbruksskolorna i Burträsk och Kalix men också förarutbildningen i Anderstorp fick fler sökanden.

– Load Up North har varit jättebra för vår del, säger Mona Sundqvist, rektor på naturbruksgymnasiet i Kalix.

 Under förra året gjordes en breddning av Load Up North mot jord och skog, men också väg och anläggning. Den satsningen visade sig bli mer än lyckad.

– Vi har jobbat hårt för att göra Load Up North till Sveriges intressantaste mötesplats för entreprenadmaskiner, transport och rekrytering. Sedan ifjol är vi ännu starkare när vi la till två nya områden, jord och skog samt väg och anläggning. Utställare och besökare var supernöjda. Dessutom fick deltagandet på mässan långsiktigt positiva effekter, säger mässans projektledare, Bo Sandström.

Skoglig samverkan i Norrbotten, där bland andra Billerudkorsnäs, Jutos Timber, LRF Norrbotten och Norra Skogsägarna ingår var mycket nöjda, inte minst Kalix Naturbruksgymnasium som också ingår i den skogliga samverkan.

– Load Up North gjorde det mögligt för oss att komma ut bredare med mot både entreprenörer och elever, mot äldre och allmänhet. Rekryteringssatsningen de startat ger oss ett större helhetskoncept, säger Mona Sundqvist, rektor på naturbruksgymnasiet i Kalix.

Ulf Sandström på skoglig samverkan som lett rekryteringssatsningar i bland annat Sikfors för deras räkning och på Load Up North för Nolias räkning berättar att skolorna i Burträsk och Anderstorp, som deltog på förra årets mässa, hade fler sökande än på flera år. Till stor del tack vare deltagandet, enligt Ulf Sandström.

Mona Sundqvist tycker att Load Up North är en mötesplats att vara på som ger bra respons.

– Det är viktigt med en sådan här mötesplats i närheten. Den betyder mycket, inte minst tack vare möjligheterna att nätverka, säger Mona Sundqvist.