Investeringar på över 300 miljarder efter Norrlandskusten

Norrland erbjuder enorma affärsmöjligheter. Det visar uppgifter som sammanställts av Västerbottens och Norrbottens handelskammare. Enligt dem kommer det att investeras över 300 miljarder i industri- och infrastrukturprojekt längs Norrlandskusten de närmaste 20 åren. Investeringstakten gör området till Sveriges största tillväxtzon, om man inte räknar storstadsregionerna.

Projekten omfattar Markbygden vindkraftpark, som för ungefär 60 miljarder kronor ska bli Europas största landbaserade och LKAB som bland annat investerar i SUM för 50 miljarder. SUM en världsstandard för hållbar gruvbrytning med testbädd i Kiruna och Malmberget. Det australiensiska teknik- och materialföretaget Talga Resources som investerar cirka 40 miljarder kronor och Northvolts batterifabrik är en investering på runt 30 miljarder.

Dessutom investerar Skellefteå i infrastruktur för ungefär 25 miljarder under de kommande 20 åren, rymdbolaget SSC storsatser på ett Global Watch Center i Kiruna, Norrbotniabanan byggs och dessutom kommer stadsomvandling i Kiruna att omfatta cirka 15 miljarder kronor.

Till detta kommer Facebook Luleå som investerar 10 miljarder kronor och SCA Obbola som bygger om och till fabriken för 7,5 miljarder kronor.

Men det kommer också att miljardinvesteras i byggande städerna efter Norrlandskusten, även på mindre orter som Robertsfors, och det blir också en rad infrastruktursatsningar av Trafikverket under perioden.