Få montrar kvar då mässan hålls i Norrlands tillväxtcentrum

Intresset för att delta på Load Up North i Umeå är stort, därför är antalet montrar som finns kvar mycket begränsat. I Umeå, norra Sveriges ledande tillväxtort, byggs bland annat Norrbotniabanan norrut, en ny etapp av ringleden, nya och större fabriker samt flera nya bostadsområden. Allt för att rigga för en kommun som 2050 väntas öka sin befolkning med 70 000 invånare.

– Det gäller att höra av sig direkt om man vill vara med, säger Bo Sandström, projektledare för Load Up North.

 

Det formligen kryllar av bygg- och infrastrukturprojekt inom Umeå och dess kranskommuner. Umeå kommun har en vision att innan år 2050 ha en befolkning på 200 000 invånare. För att klara detta byggs flera nya bostadsområden som Tomtebo strand, norra samt södra Ön och Olofsdal.

– Den som är less på alla byggkranar och på att det byggs mycket i Umeå kan få fortsätta vara det, för byggtakten i Umeå kommer inte att minska, sa näringslivschefen i Umeå kommun, Peter Juneblad vid en av de näringslivsfrukostar som kommunen anordnar.

När det gäller övriga satsningar kan nämnas byggandet av Norrbotniabanan, 27 mil järnväg mellan Umeå och Luleå, Umeåprojektet – Västra länken som är sista delen av den nya ringleden samt utbyggnad av Umeå Hamn.

Dessutom bygger SCA ut sitt pappersbruk i Obbola för över en miljard för att kunna fördubbla sin produktion och skogsmaskinstillverkaren Komatsu Forest bygger en helt ny fabrik.

Sedan flera år har det renoverats och byggts nytt på Norrlands universitetssjukhus och i början av maj var det också byggstart för ett helt nytt höghushotell i centrala Umeå, Clarion Hotel Stream.

- Umeå är en framgångssaga för Nordic Choice Hotels och det är därför självklart för mig att fortsätta satsa i stan, säger Nordic Choice Hotels grundare Petter A Stordalen i ett pressmeddelande från Diös som bygger hotellet.

Redan i dag har Umeå större hotellkapacitet än till exempel Uppsala.

Umeås kranskommun Robertsfors kommer det att investeras 1000-talsmiljoner de kommande tio åren på bland annat Norrbotniabana, lokala vägar, elnät, bredband, kollektivtrafik, byggnader och bostäder. Det kommer även att investeras i en breddning av E4 med mötesfri 2+1-väg. Det är sex sträckor mellan Sikeå-Yttervik som berörs samt sträckan Djäkneboda-Bygdeå som ska byggas.  

Lite fakta om Umeå

Umeå är i dag Sveriges 11:e största stad med över 125 000 invånare.
Det är norra Sveriges ledande industriort med stora världsledande exportföretag och en stor och växande tjänstesektor med spjutspetsföretag inom IT och bioteknik. Umeå har två universitet med sammanlagt över 30 000 studenter. Umeås befolkning är en av Sveriges yngsta med en medelålder på cirka 38 år.