90-tons malmlastbilar beställda till Pajalagruvan

Gruvbolaget Kaunis Iron, som driver gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala, har skrivit kontrakt om att leasa cirka 30 stycken malmlastbilar med 90 tons bruttovikt vardera som anpassats av SLP i Övertorneå. Nu börjar rekrytering av förare.

Det är Wist Last & Buss, återförsäljare av Volvo Lastvagnar, som skrivit ett åtta år lång kontrakt med Kaunis Iron. Avtalet gäller cirka 30 malmtransportekipage på 90-ton som ska köra sträckan Kaunisvaara-Pitkäjärvi. Transporterna ska ske sju dagar i veckan, dygnet runt. Sammanlagt handlar det om en transport av ungefär två miljoner ton järnmalmskoncentrat varje år.

Malmekipagen har, på grund av sin bruttovikt på 90 ton, fått transportdisens från Trafikverket. Ekipagen är en Volvo FH16 på 750 hästkrafter, 10*4 med påbyggnation av SLP i Övertorneå, samt 5-axlad sidotippande vagn, också från SLP i Övertorneå.

– Vi på Wist och Persson Invest är väldigt glada att ha fått förtroendet till ett långsiktigt samarbete med Kaunis iron. Med affären befäster Wist sin ställning i Pajala, vilket betyder säkrade arbetstillfällen över många år. Vi ser fram emot att tillsammans med SLP och Kaunis iron utveckla och optimera transportlösningen, säger Mats Karlsson Ek, vd på Wist Last & Buss i ett pressmeddelande.

Nu påbörjas rekrytering av chaufförer samt tjänstemän för att kunna starta malmtransporterna enligt plan. Det kommer att etableras en trafikledningscentral på sträckan mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi. När produktionen nått ca två miljoner ton per år kommer det behövas omkring 120 lastbilschaufförer.

–Gruvor är en extremt tuff miljö för lastbilar och jag ser förtroendet vi fått som ett bra betyg på att våra produkter är väldigt robusta och samtidigt levererar hög produktivitet, säger Stefan Strand, vd på Volvo Lastvagnar Sverige i pressmeddelandet.